Kunstenaar Larsen Bervoets creëert eerste dakschildering van Antwerpen op dak AP Hogeschool

Antwerpen kan uitpakken met de allereerste dakschildering in de stad, gerealiseerd door de Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets. Dit opmerkelijke kunstwerk op het dak van de AP Hogeschool campus Spoor Noord maakt deel uit van het 'Roofscape Landmark Project,' dat werd verkozen tot winnend ontwerp in een Europese wedstrijd en nu in zes Europese steden te bekijken valt.

Het European Creative Rooftop Network (ECRN) schreef een wedstrijd uit en selecteerde Larsen Bervoets uit een line-up van achttien kunstenaars uit heel Europa. Als laureaat mag Bervoets zijn dakkunstwerk aanbrengen op daken in zes Europese steden. Naast Antwerpen zijn de 'Roofscape Landmark'-schilderingen ook te vinden in Göteborg, Chemnitz, Rotterdam, Faro en Nicosia.
 

De kunstenaar

Larsen Bervoets is geen onbekende in de kunstwereld. Eerder maakte hij al murals of muurschilderingen voor Antwerpen (zoals op de gevel van Cinema Rix in Deurne), Brussel, Gent, Oostende en Kortrijk. Bervoets heeft eveneens samengewerkt met Matthias Schoenaerts aan verschillende streetartprojecten, waaronder een recente muurschildering in de gevangenis van Antwerpen en een eerbetoon aan Sanda Dia op Rock Werchter.

Het ontwerp

De kunstenaar haalde voor zijn 'Roofscape Landmark Project' inspiratie uit de kleuren van de vlaggen van de zes deelnemende landen. De vormen lijken bijna te zweven door het spel van kleuren en licht en schaduw. In elke stad werd een variant gemaakt: telkens met dezelfde vormen en kleuren, maar in een andere compositie. Zo zit er uniformiteit in de reeks roofals of dakschilderingen en zijn de zes daken die deel uitmaken van één gigantisch werk met elkaar verbonden.

De aanpak

Het 'Roofscape Landmark Project' is in elke stad tot stand gekomen dankzij de nauwe samenwerking met bewoners. In Antwerpen werkte Bervoets samen met studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool), evenals met vele andere enthousiaste deelnemers. De studenten en bewoners helpen met het inkleuren van het basisontwerp, daarna mogen zij hun eigen idee schilderen binnen het ontwerp dat ze samen eerst ingekleurd hebben. Zo worden de zes daken in Europa ontmoetingsplaatsen en ontstaan er vriendschappen tussen de deelnemers. Mensen samenbrengen en verbinding creëren is voor de kunstenaar dan ook een belangrijk element in dit werk.

Dakterras AP Hogeschool

Het dak van de AP Hogeschool was het ideale canvas voor de Antwerpse uitvoering van dit kunstwerk. In de eerste plaats is deze plek bedoeld als een terras voor studenten om te ontspannen of te lunchen, maar het dak – en nu dus ook het kunstwerk – is zeer goed zichtbaar vanuit de omliggende torens van de AP Hogeschool: de FOD en het gloednieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Bovendien zal het dak twee keer voor het publiek worden opengesteld: op zaterdag 11 en 25 november van 10 tot 14 uur (toegang via de helling aan de zijde van Park Spoor Noord).
Dakkan zal met een postkaartactie de gebruikers van de omliggende gebouwen AP Hogeschool, FOD Financiën en ZNA Cadix inlichten over de dakschildering.

Europees netwerk

Antwerpen speelt een actieve rol in het European Creative Rooftop Network (ECRN) via het DAKkan-programma en het tweejaarlijkse DAKkan-festival. Dit Europese netwerk streeft naar een verhoogd cultureel, sociaal en klimaatrobuust gebruik van stadsdaken. Het netwerk ondersteunt hiervoor onderzoek en inspirerende dakprojecten en dakfestivals, zoals het DAKkan-festival.

Scroll hieronder door enkele foto's of ga hier naar een beeldverslag.