Dakentoers

Op zaterdag 16 en zondag 17 september organiseert DAKkan in samenwerking met Antwerpen voor Klimaat voor de eerste keer Dakentoers. Net zoals bij het DAKkan-festival kan de Antwerpenaar opnieuw het dak op, in een uniek concept.

 

Elke dakentoer bestaat uit drie daken: een groendak, een dak met bijzondere architectuur of erfgoedwaarde en een dak met een literaire performance. Voor dit laatste leggen we de focus op jong artistiek talent met een programma door VONK & Zonen


PRAKTISCH:
- standaardtarief €8 / <12j €4 / VT €2
- elke toer is begeleid, met een capaciteit van max. 15 personen

- duur max. 2 uur
- de 
toers gaan ook door bij slecht weer
- h
elaas zijn de dakentoers niet rolstoeltoegankelijk

 

UPDATE (15/9, 17u00): Je kan geen tickets meer boeken voor de Dakentoers, ze zijn VOLZET.

Za 16/9: Dakentoer Borgerhout

Start: Districtshuis Borgerhout, Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout

Johannes Lievens brengt een deel van zijn solovoorstelling De Eenzame Stad op het dak van het districthuis. In juli 2022 hing Johannes een week lang rond in Parc Montsouris, een prachtig park in het zuiden van Parijs. Hij sprak er mensen aan om met hem te praten over eenzaamheid en nodigde hen uit om op het einde van de week samen rond een vuur te komen zitten.

Ontdek vervolgens in de Kattenberg hoe een privé-groendak met ruimte voor een moestuinbakken, sedum, struiken en boompjes ook een gezellige tweede living kan worden, zelfs mét petanquebaan.

Tot slot gaan we naar het dak van het EcoHuis Antwerpen, dat een expo voor groendakliefhebbers is, met vijftien voorbeelden van groendaken en beplanting.

 

 

Za 16/9: Dakentoer Kievitwijk

Start: Van Immerseelstraat 66, 2018 Antwerpen (beneden aan rode trappen)

Als startlocatie voor deze toer vertrekken we vanop de overkapping van de Plantin en Moretuslei in de Kievitwijk. Hier kan je spoken word artiest Loeke Vanhoutteghem, een  beeldend-performatief woordkunstenaar en beatboxer Uruz, gewezen Belgisch vicekampioen beatboxen, terugvinden.

Iets verderop, op het dak van DPG Media, is een groene belvedère aangebracht, een goedbewaard geheim van het huis. Tot slot gaan we langs de voormalige snoepfabriek in de Kroonstraat, waar nu een grote Kringwinkel huist, met daar vijf woon/werkunits bovenop die uitgeven op grote groene dakterrassen.

Za 16/9: Dakentoer Centrum

Start: Hostel Pulcinella, Bogaardeplein 1, 2000 Antwerpen

We vertrekken aan de ingang van Hostel Pulcinella. Op het dak brengen Karlijn Sonderen Smit en Renaud Ghilbert tekst en muziek samen. Karlijn werkt als actrice, theatermaker, en schrijver, en houdt van stijlexperimenten, ongemak, grensgebieden, en alles wat wankelt. Ze brengt voor deze gelegenheid gedichten die in interactie gaan met de viool van Renaud. We kennen hem van Absynth Minded, Les Cerveaux Lents en Sioen.

Vervolgens wandelen we naar de bovenste verdieping van de parkeertoren van het modern kantoorgebouw voor Stedelijk Onderwijs Antwerpen, De Pit, dat veranderd is in een prachtige daktuin.

Als laatste bestemming bezoeken we de daktuin van Antwerp Management School. Een parel van 400m² groot en een groene publieke long voor de binnenstad.

Za 16/9: Dakentoer Harmonie (fietstoer)

Aangezien de locaties verder uit elkaar liggen, zal dit een fietstoer zijn, dus breng je eigen fiets mee.

Startlocatie: PAKT, Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen (ter hoogte van terras Caffenation)

We bezoeken eerst de dakboerderij van PAKT. Radicale Gezelligheid (Lisanne van Aert en Lotte Lola Vermeer) brengt een deel van hun voorstelling Misschien een laatste maal op het dak van het PAKT. In deze voorstelling tafelen ze normaal gezien drie uur lang met tien gasten en spreken over de dood. Over het mooiste uitzicht dat we ooit zagen, stoffelijk overschot en faceswappen met een dode. Over wat we doen, en nalaten. Speciaal voor DAKkan brengen ze een tien minuten durend voorproefje aan de hand van een spruit.

Vervolgens begeven we ons naar het Provinciehuis. In de architecturale parel van het Provinciehuis is het grote dakterras bereikbaar via een monumentale trap, en geeft panoramisch zicht op de tuin voor de buurt.

Als derde dak gaan we langs bij een prive-groendak in de Van Vaerenberghstraat.

Zo 17/9: Dakentoer Spoor Noord

Start: MINO Art Space, Joossensgang 10A, 2060 Antwerpen

In de groene daktuin van MINO Art Space - een kunstenaarsresidentie, tentoonstellings- en gemeenschapsruimte - kan je naar twee werken van Ruben Mardulier gaan kijken. Ruben heeft een praktijk als performance kunstenaar en circusartiest en maakt gretig gebruik van verschillende media om zijn ideeën vorm te geven. Op het dak toont hij twee werken uit zijn reeks POETRY. Dat zijn videos, installaties en activaties waarbij het woord 'POETRY' zichtbaar wordt. Een soort multimediale retake op visuele poëzie.

Als tweede dak gaan we langs Campus Hardenvoort, waar de speelplaatsen zich op verschillende niveaus bevinden, ook op het dak, waarbij een kind letterlijk opgroeit in het gebouw.

Tot slot bezoeken we het dak van AP Campus Spoor Noord, een dak dat enkel door studenten gebruikt wordt.

Zo 17/9: Dakentoer Deurne (fietstoer)

Aangezien de locaties verder uit elkaar liggen, zal dit een fietstoer zijn, dus breng je eigen fiets mee.

Start: avAnt Campus Rivierenhof, Turnhoutsebaan 250, 2100 Deurne

We starten op het dak van avAnt Campus Rivierenhof waar je woordkunstenaar Veerle De Caestecker en Bolster De Koster Trio terug zal vinden. Deze jonge artiesten laten je in een poëtisch-muzikale colab kennis maken met de verdwenen wereld van de aalscholver.

Vervolgens gaan we langs het 'zoemdak' van het provinciaal groendomein Rivierenhof.  Een zoemdak is een biodivers groendak dat fauna en flora verrijkt en het tot een paradijs maakt voor bloembezoekende insecten

We bezoeken tot slot ook .het dak van Sporthal Arena in 1850 als fort werd gebouwd. In de jaren vijftig kreeg het een nieuwe invulling door architect Braem. Hij voorzag een wandelterras op de originele delen van het fort.

Praktische vragen rond de dakentoers & ticketing: dakkan [at] antwerpen.be